Учені повідомили про вплив газованої води на астму

Учені повідомили про вплив газованої води на астму
193238 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дошкільнята, які п'ють велику кількість солодкої газованої води, набагато частіше страждають від астми і пов'язаних з нею ускладнень під час навчання в школі, ніж їх однолітки, які харчуються здоровою їжею, заявляють учені в статті Annals of the American Thoracic Society.

"У минулому, наші колеги вже розкривали зв'язок між вживанням солодких напоїв і астмою у школярів, але ніхто не намагався перевірити те, як вживання фруктози в ранньому віці може впливати на здоров'я дітей в наступні роки. Наші дослідження показує, що відмова від вживання газованої води в перші роки життя і навіть під час вагітності може захистити дитину від розвитку астми", - заявила Шеріл Ріфас-Шиман (Sheryl Rifas-Shiman) з Гарвардського університету (США).

Астма - це хронічне запалення органів дихання, яке виражається в нападах задухи різної сили і тривалості. Вони виникають через порушення в роботі клітин імунної системи, що викликають запалення в дихальних проходах і змушують їх звужуватися.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, в даний час від астми страждає 300 мільйонів людей, і кожне десятиліття число хворих зростає в півтора рази.

Ці порушення в роботі імунних клітин, як зазначає Ріфас-Шиман, можуть розвиватися з різних причин - в результаті недостатнього контакту дітей з мікробами і грибками, які "навчають" імунітет сигналам "свій-чужий", а також через розвиток хронічних запалень, пов'язаних з ожирінням, і різних порушень в обміні речовин і роботі сигнальних молекул.

Медики з Гарварду виявили, що подібні порушення можуть впливати на ймовірність розвитку астми у дитини задовго до його народження і першого походу в школу, спостерігаючи за здоров'ям приблизно тисячі вагітних жінок, які погодилися взяти участь в дослідженнях Ріфас-Шиман і її колег.

Вчені всебічно вивчили стан здоров'я матерів і їхніх майбутніх дітей, проаналізувавши склад їх крові, схильність астмі та інших хвороб, дієту і багато інших аспектів їхнього життя. Через три роки вони провели повторне обстеження, підрахувавши число жертв астми, а ще через п'ять років - підвели підсумки спостережень.

Зіставляючи різні фактори ризику і число дітей, що страждали від астми, гарвардські дослідники намагалися зрозуміти, які з них найбільш сильно впливали на ймовірність її придбання.

Як виявилося, вживання газованої води значно підвищувало шанси на розвиток астми до 8-9 році життя навіть в тому випадку, якщо її пив не саме дитина, а його мати під час виношування плоду. Діти таких батьків, за словами дослідників, на 63% частіше страждали від астми при вступі до школи, ніж інші дошкільнята.

Аналогічна ситуація була характерна і для вживання солодких напоїв самими дітьми - ймовірність розвитку астми підвищувалася для них на 64% навіть в тому випадку, якщо їх мами вели себе відповідально і не пили газовану воду під час вагітності.

Наявність подібного зв'язку між солодощами і астмою, як вважає Ріфас-Шиман, говорить про те, що фруктоза може змушувати імунні клітини атакувати легкі сама по собі, а не тільки опосередковано, в результаті розвитку ожиріння і появи вогнищ запалень в інших частинах тіла.

З цієї причини обмеження вживання газованої води і цукру дітьми, як вважають вчені, може стати одним з найбільш дієвих методів боротьби з астмою в США і в інших країнах світу, для яких характерний і високий рівень і ожиріння, і вживання солодких напоїв.

Автор: МБФС

Акції фонду: 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 20202021

Мої відео